Zoeken Annuleren
Volg ons nu ook!

Expositie Van Abbe Museum

Leerlingen uit 4 mavo, 5 havo en 5 vwo van het Jeroen Bosch College exposeren hun kunstwerk in het Van Abbe Museum.  

Tentoonstelling Radically Mine WIE WIJ ZIJN

Hoe denken jongeren over ons koloniaal verleden? En welke rol spelen traditie, identiteit, cultuur en familie in hun eigen leven? Aan de hand van deze vragen gingen 268 jongeren van 13 middelbare- en mbo scholen afgelopen jaar op onderzoek uit. Ze maakten vervolgens een kunstwerk geïnspireerd door dit thema en een kunstwerk uit de collectie. Een selectie van 45 kunstwerken gemaakt door jongeren tussen de 15 – 21 jaar is nu in het museum te zien. Helaas is het museum nu nog gesloten. De tentoonstelling loopt in ieder geval t/m 18 juli.

Dit is de 12e editie van het jaarlijkse Radically Mine project waarbij jongeren (vmbo, havo, vwo, gymnasium, speciaal onderwijs en mbo) zich laten inspireren door de museumcollectie. De titel van de tentoonstelling werd bedacht door Naomi van Rootseler (16 jaar, Jeroen Bosch College). Het verwijst naar het thema van dit jaar: de tentoonstelling 1525 van de Eindhovense kunstenaar Victor Sonna en het onderzoeksproject Wie zijn wij? - sporen van koloniaal verleden in Brabant. Deze tentoonstellingen maken onderdeel uit van Musea Bekennen Kleur. Bij deze Radically Mine tentoonstelling is een catalogus gemaakt voor en door de deelnemende jongeren.

Eervolle vermelding

Op donderdag 22 april was de online opening van de expositie WIE WIJ ZIJN in het Van Abbe Museum. De kunstwerken van acht van onze leerlingen zijn geselecteerd en nu te zien in het museum. Damian (4m), Amy (4m), Salma (4m), Blanca (5h), Emma A. (5v), Naomi (5v), Katie (5v) en Emma B(5v). Drie van hen hebben van de Jury een eervolle vermelding gekregen: Salma , Naomi en Emma A. Gefeliciteerd!

Hieronder zijn de geselecteerde werken te zien (in volgorde van bovengenoemde namen). De gehele expositie is zeer indrukwekkend. Een bezoek aan deze expositie, als de musea weer open zijn, is zeer aan te bevelen!

Voor meer informatie (en een online tour): Radically Mine 2021 (vanabbemuseum.nl)

Docenten Kunst, Deborah Nouws en Ilse Pot